Dag 21

Bye bye Beautiful Canada!

Vandaag langzaam opgestart, we vliegen pas eind van de middag. Dus we moeten nog een behoorlijk poosje de tijd doden. Na een goed ontbijt in het hotel en alle koffers reisklaar gemaakt te hebben op weg naar het Pacific spirit regional park. Ligt toch op de weg naar het vliegveld dus we hoeven er niet voor om te rijden. Eerst een korte wandeling door het bos, weer met dikke bomen, hoge bomen, omgevallen bomen en bemoste bomen, prachtig. Toen een stukje verder gereden naar Wreck beach. Dat bleek een pad naar beneden te zijn met 477 treden. Op het strand veel boomstammen waar mensen hun plekje van hadden gemaakt, beetje beschutting tegen de wind. Stuk langs het strand gelopen en toen weer terug baar de auto. O ja dat is dan weer diezelfde 477 treden maar dan omhoog, poehee. Jippie, we hadden al een paar uur gedood. Dan nog maar even naar de designer outlet, dat echt vlakbij het vliegveld ligt. De vliegtuigen vliegen hier zo laag over dat je ze bijna kunt aanraken. Het was niet de bedoeling maar bij de shop van Tommy Hilfiger was de verleiding te groot: een mooie trui voor Mylene en wat underwear voor Daan.

Dan de auto inleveren. Ging heel soepel en snel, koffers droppen. En nu kan het grote wachten beginnen. Om 17 uur kunnen we boarden, dus nog even wachten. Heb ik nog even tijd voor een paar observaties over Canada en de Canadezen.

Grappig hoeveel nieuwe verkeersregels je leert in een nieuw land:
* Kruisingen met alle zijden een stopbord. Iedereen moet stoppen en degene die het eerste aankwam mag als eerste rijden. Verder op volgorde van aankomst
* Bij veel verkeerslichten kom je eerst een bord tegen Prepare To stop. Als deze lichten knipperen weet je dat het geen zin heeft gas bij te geven om nog door groen te kunnen. Knipperen de lichten niet dan weet je zeker dat je het groene licht nog haalt
* Bij het naar boven gaan moet slow Traffic de gevarenlichten gebruiken. Heel handig voor het achterop komende verkeer.
* Is er geen passing lane om slow traffic in te halen dan zijn er pull-outs. Rijden er 5 of meer auto’s achter zo’n langzame truck dan moet hij aan de kant op zo’n pull-out om de auto’s te laten passeren.

Wat nog meer opvalt in het Canadese verkeer:
* Niemand steekt over bij een rood voetgangerslicht. Iedereen blijft netjes wachten. Heel rustgevend
* Het is bijzonder schoon op straat. Niemand gooit een stukje afval op straat. Zal ook wel komen door de hoge boete die erop staat: 2000 dollar😱
* En o ja, er zijn geen gescheiden fietspaden langs de highways. Als het verkeer met gemiddeld 80 km per uur langs je raast, fiets jij lekker relaxed op de fietsstrook, ook wel vluchtstrook genoemd. Ziet er bij de af- en opritten helemaal gevaarlijk uit, als je het mij vraagt, want die moet je dan met je fietsje kruisen😱

Wat valt nog meer op aan/in Canada:
* Iedereen vraagt aan je hoe het met je gaat. Niet op zo’n onpersoonlijke ongeïnteresseerde toon als in Amerika, maar het lijkt alsof ze echt geïnteresseerd zijn
* Als je je drankje krijgt in een restaurant of op terras en jij zegt " Thank you", dan antwoorden ze vaak met “No worries”. Grappig.
* Er zijn heel veel Aziaten in Canada. Niet alleen Aziatische Canadezen maar ook veel Aziatische toeristen. Hoe zie je nu verschil? Als je op een stevige hike Aziaten tegenkomt kun je ervan uitgaan dat het Aziatische Canadezen zijn. Een Aziatische toerist komt met de bus, wordt afgezet op de busstop dichtbij het viewpoint, maken heeeeel veeel foto’s van elkaar en het uitzicht en veel selfies en gaan dan weer terug naar de bus. De Aziatische toerist loopt zulke hikes niet 😉.
* Net zoals wij vaak in het buitenland de Nederlanders gemakkelijk herkennen, zien Canadezen natuurlijk meteen dat wij niet “van hier” komen. En anders horen ze het wel aan ons accent. Dus vragen ze al snel waar we vandaan komen. The Netherlands vinden ze dan “awsome”. Een keer hoorde een vrouw ons praten in de drugstore (is gewoon een drogisterij annex apotheek, geen wietshop, terwijl dat er ook mee bedoeld kan worden want de verkoop van cannabis is gelegaliseerd in Canada) en dacht dat we uit ....Frankrijk kwamen 🤪.

Hebben we ook een minpuntje kunnen ontdekken? Het enige lastige is dat minors not allowed zijn in sommige restaurants, meestal als het als bar of pub staat aangeduid. Of minderjarigen mogen wel naar binnen maar dan moet je voor een bepaalde tijd weer weg zijn. Alsof dan het ongelimiteerd zuipen gaat beginnen waar zij geen getuige van mogen zijn.
En o ja, de Canadese koffie is niet om over naar huis te schrijven, of juist wel zoals wij wel een enkele keer in dit reisverslag hebben gedaan 😉. Van goede espresso hebben ze nog maar weinig gehoord, meestal is het slappe filterkoffie en daar dan een hele grote mok van vol. En mocht je die op wonderbaarlijk wijze hebben leeggedronken, dan komen ze nog een keer langs voor een free refill. Eh nou nee, dank u.