Dag 14

Joffre lakes trail

“Een van de mooiste trails van West Canada” wordt er gezegd over de Joffre lakes trail. Jammer alleen dat daardoor iedereen hem wil lopen. Wij gisteren dus ook. Maar midden op de dag in het weekend kun je het vergeten om in de buurt hiervan je auto kwijt te raken.
Omdat wij twee nachten in Whistler verblijven, hadden we vanaag nog een kans. Weliswaar maandag, maar omdat het hier in Canada een lang weekend is en dus iedereen ook vandaag vrij is zou het ook nu weer erg druk kunnen worden. De wekker daarom maar om half 7 gezet, zodat we na een (zeer mager continentaal) ontbijtje in het hotel rond half 8 konden vertrekken. We moesten immers weer 65 km. terug rijden.
Het parkeerterrein was om half 9 al voor meer dan de helft vol, maar we waren er. De hike kon beginnen.
Alles wat over deze hike gezegd en geschreven is klopt. Het is een prachtige wandeling. Best pittig, niet zo zeer vanwege de afstand (8 km. heen en terug), maar de 400 meter hoogte verschil met steile stukken klimmen over soms rotsachtig terrein maken het toch wel zwaar.
De 3 blauw groene meren die je tegenkomt zijn fantastisch. De eerste 2 volledig omgeven door bos, bij de derde (upper lake) zie je achter het meer de gletsjer waardoor het gevoed wordt.
Doordat wij nog vroeg waren was onze wandeling naar boven nog redelijk rustig. De terugweg was dat wel anders. Iemand die op internet zijn klaagde over de drukte op de trail schreef: “ik denk dat ik op de terugweg wel 500 mensen tegen ben gekomen”. Dat bracht mij op een idee, ik ben mensen gaan tellen (had toch niks anders te doen). Vanaf upper lake tot aan het parkeerterrein (dat is 4 km.) ben ik 970 mensen (kan er een paar naast zitten) tegengekomen die naar boven liepen. Dat is gemiddeld elke 4 meter een mens 🤔.
Het was toen we terug kwamen op het parkeerterrein hier en op de weg er langs dan ook weer net zo’n grote chaos als gisteren met rijen wachtende auto’s die willen parkeren maar niet kunnen.
Wij zijn in ieder geval blij dat we de hike gedaan hebben, en dat was die ene meneer die op ons plekje kon parkeren ook.