Dag 21

Antelope Canyon

Na het ontbijt reden we weg uit Zion N.P. We hadden een georganiseerde canyon tour geboekt naar Antelope Canyon bij Page om 13.30 uur. Page ligt net in Arizona waar het een uur vroeger is omdat Arizona niet meedoet met de zomertijd. We konden dus niet te laat komen. Inderdaad waren we er al om half twaalf (Arizona tijd), zodat we eerst naar het visitor center Carl Hayden gingen. Dit center ligt bij de Glen Canyondam, die sinds 1966 de Colorado rivier afsluit en waardoor het Lake Powell is ontstaan. Door de grote ramen heb je een mooi uitzicht op de dam. Het heeft 17 jaar geduurd voordat het meer was volgelopen tot het gewenste waterniveau! De reden voor deze dam was om het onstuimige karakter van de Colorado letterlijk wat in te dammen. Met name in het voorjaar zorgde de rivier voor overstromingen. Door de dam wordt er elektriciteit opgewekt. Dat is overigens niet zoveel als je zou denken en de steenkoolmijnen in de buurt doen er hun voordeel mee. Het is de bedoeling dat de dam er tijdelijk staat (300 jaar of zo). Door verzanding stroomopwaarts zijn er namelijk ook nadelige gevolgen.
Om half twee vertrokken we in pickup trucks met bankjes in de laadbak naar Antelope canyon. We reden de stad uit en het rode zand van de canyon in. Na korte tijd zat alles met een dun laagje rood zand. Het is een komen en gaan van pickup trucks met toeristen. Je kan er namelijk niet met eigen auto in. De gids stopte de auto en liep met ons de canyon in. De canyon is zo'n 40 meter hoog en op sommige stukken nog geen meter breed. Door de lichtinval en de kleur van de zandsteen, waar door erosie van water en wind mooi gepolijste patronen in zijn ontstaan, is het een fotogenieke plek. De gids stelt ieders camera of telefoon in om optimale foto's te krijgen. Allemaal heel mooi, maar je moet wel doorlopen, want het gaat op tijd ook weer terug!
Daarna het hotel opgezocht in Page en het rode stof van ons afgewassen. Laat in de middag aan en in het zwembad gelegen met uitzicht op het ruige gebied van de Glen Canyon Recreational Area.